Ta bort appar är en vanlig uppgift för majoriteten av smartphone-användare

21 september 2023 Jon Larsson

Det kan vara av flera olika skäl, till exempel att frigöra utrymme på enheten, öka prestanda, eller för att ta bort appar som inte längre används eller som man inte behöver längre. I denna artikel kommer vi att ge en grundlig översikt över hur man kan ta bort appar och presentera olika metoder och verktyg som är populära för att utföra denna uppgift.

En omfattande presentation av ”hur ta bort appar”

När det kommer till att ta bort appar från en smartphone finns det olika tillvägagångssätt beroende på operativsystemet. De två mest populära operativsystemen för smartphones är Android och iOS, och vi kommer att undersöka hur man tar bort appar på båda dessa plattformar.

För Android-enheter är det vanligaste sättet att ta bort appar att använda inställningar på enheten. Genom att gå till inställningar och sedan navigera till ”Appar” eller ”Applikationshanterare” kan användaren se en lista över alla installerade appar. Här kan användaren välja vilka appar som ska tas bort och klicka på ”Avinstallera” eller ”Ta bort” för att genomföra åtgärden.

För iOS-enheter, som exempelvis iPhone och iPad, skiljer sig processen något från Android. Istället för att använda inställningar, finns det en Home-skärm där apparna visas. Genom att trycka och hålla på en app tills den börjar att skaka, visas ett kryss i övre högra hörnet av varje app. Genom att trycka på krysset tas appen bort från enheten.

Kvantitativa mätningar om ”hur ta bort appar”

apps

Enligt en undersökning från 2020 genomförd av Statista, är några av de mest populära appar för att ta bort appar på Android-enheter ”App Manager”, ”Clean Master”, och ”CCleaner”. Dessa appar har miljontals nedladdningar och används av användare världen över för att ta bort appar och rensa upp sina enheter.

För iOS-enheter är det svårare att hitta exakta mätningar på grund av Apples restriktioner för tredjepartsappar. Dock har Apple självt ett program som heter ”iPhone-lagring”, där användare kan se en lista över de mest data- och resurskrävande apparna och ta bort dem direkt från programmet.

En diskussion om hur olika ”hur ta bort appar” skiljer sig från varandra

Skillnaderna mellan olika sätt att ta bort appar ligger i gränssnittet och användarupplevelsen. Android ger användare mer flexibilitet och kontroll över sina appar och tillåter också installation av appar från källor utanför Google Play Store, vilket gör att det är viktigt att förstå processen att ta bort appar ordentligt för att säkerställa att enheten är skyddad mot skadlig programvara.

iOS däremot har en mer strukturerad och begränsad miljö, vilket kan vara enklare för vissa användare att hantera. Processen att ta bort appar genom att trycka och hålla på dem på Hemskärmen kan vara intuitiv och användarvänlig för nya smartphone-användare.

En historisk genomgång av för- och nackdelar med olika ”hur ta bort appar”

Historiskt sett har borttagningen av appar varit enklare på Android än på iOS. Android-plattformen har alltid varit mer öppen för anpassningsbara inställningar och appar från tredje part. Detta har gjort det enklare för användare att ta bort appar på önskat sätt och ge dem större kontroll över sin enhet.

Å andra sidan har Apple alltid haft en mer begränsad miljö för att skydda användarna mot skadlig programvara och oönskad programvara. Detta har gjort att borttagning av appar har varit mer begränsad på iOS-enheter. Dock har Apple börjat att öppna upp för mer flexibilitet genom att tillåta att vissa appar, som ”iPhone-lagring”, finns tillgängliga i App Store.



Slutsats

Att ta bort appar från ens smartphone är en viktig åtgärd för att göra enheten mer effektiv och skapa utrymme för nya appar eller filer. Genom att använda de inbyggda inställningarna på Android- eller iOS-enheter kan användare enkelt bli av med oanvända eller oönskade appar. Det är viktigt att förstå skillnaderna mellan olika operativsystem och att följa de rekommenderade sätten att ta bort appar för att säkerställa en smidig upplevelse och skydd mot skadlig programvara. Så se till att tillämpa de bästa metoderna för att ta bort appar och hålla din smartphone i toppskick!

FAQ

Finns det appar som kan hjälpa mig att ta bort appar från min smartphone?

Ja, det finns flera appar tillgängliga för både Android- och iOS-enheter som kan hjälpa dig att ta bort appar. Exempel på sådana appar för Android är 'App Manager', 'Clean Master' och 'CCleaner'. För iOS-enheter finns det också Apples egen app 'iPhone-lagring' som kan användas för att ta bort appar.

Hur tar jag bort appar från min iPhone?

För att ta bort appar från en iPhone eller iPad kan du trycka och hålla på appen tills den börjar att skaka. Därefter visas ett kryss i övre högra hörnet av appen. Genom att trycka på krysset kan du ta bort appen från enheten.

Vilka är de vanligaste metoderna för att ta bort appar från en Android-enhet?

De vanligaste metoderna för att ta bort appar från en Android-enhet är att använda inställningarna på enheten. Genom att navigera till 'Appar' eller 'Applikationshanterare' kan användaren se en lista över installerade appar och ta bort dem genom att klicka på 'Avinstallera' eller 'Ta bort'.

Fler nyheter